Kiedy tradycja smakuje najlepiej, warsztaty pełne pasji.


Zapach tradycji znów unosił się w powietrzu! Tym razem uczniowie mieli okazję uczestniczyć w niezwykłych warsztatach kulinarnych, które poprowadziła niezastąpiona pani Lucyna Jasińska wraz z panią Danutą Kozimor z Koła Gospodyń Wiejskich w Nadolanach.

Podczas zajęć dzieci wyruszyły w kolejną smakowitą podróż do przeszłości, poznały tradycyjne metody wyrabiania masła i sera, takie, jakie dawniej stosowano w wiejskich gospodarstwach. Pod czujnym okiem prowadzących mali uczestnicy sami ubijali śmietanę w maselnicy, obserwując, jak z prostych składników powstaje prawdziwe, złociste masło. Uczyli się też, jak powstaje domowy ser, naturalny, pachnący i pełen smaku.

Dzieci z dumą kosztowały swoich wyrobów, przekonując się, że smak tradycji to coś więcej niż tylko potrawa, to wspomnienie, doświadczenie i więź z historią.

Warsztaty odbyły się w ramach programu „Nasze tradycje”, dofinansowanego ze środków budżetu państwa przyznanych przez Ministra Edukacji.